Hraní s prsty a dětské říkanky pro malé děti

Dětské říkanky doprovázené lehkými dotyky je kombinace, která se dětem velice líbí. Přečtěte si několik říkanek a hned je se svým maličkým vyzkoušejte.

Jak si hrát

„Vařila myšička kašičku…“ Vařila myšička kašičku, na zeleném rendlíčku, (ukazováčkem kroužíte po rozevřené dlani miminka) tomu dala, (chytíte ho za paleček) tomu taky, (za ukazováček) tomu málo, (za prostředníček) tomu víc, (za prsteníček) a na toho maličkého nezůstalo nic. (za malíček) A tak utíkal do komůrky a tam se napapal. (prsty běžíte po ruce do podpaží a miminko polechtáte) Tuto klasickou říkanku můžete použít při přebalování. Postupně miminko chyťte za všechny prsty na ruce od palce po malíček. Až ho nakonec polechtáte, bude děcko nadšeně pištět.

„Běžela myška okolo bříška…“

Běžela myška okolo bříška. (dělejte kroužky ukazováčkem kolem bříška) Běžela, běžela, (zrychlujte kroužení a zmenšujte kroužky) Šup do pupíčka! (miminko zalechtejte)

Miminko si tuhle říkanku zamiluje, protože končí lechtáním.

„Hra na schovávanou“

Děti také milují hru na schovávanou. Ukažte miminku, jak si má zakrýt oči a pak předstírejte, že ho hledáte. „Kde pak je ta naše/ ten náš (jméno dítěte), tady není, ani tady. Kampak se schoval/a?“ Dítě bude nejprve tiše vyčkávat a nakonec se smíchem rozhodí ruce.

„Hou, hou krávy jdou…“

Hou, hou krávy jdou (houpejte miminko dopředu a dozadu) nesou mlíko pod vodou...

Děcko miluje všechno, co spolu děláte. Sedněte si na podlahu a dejte si děcko na klín čelem k sobě. Důležité je, abyste mu přidržovali krček a hlavičku.

Držte ho za ručičky a houpejte s ním v rytmu dopředu a dozadu. Tempo střídavě zrychlujte a zpomalujte. Případně můžete používat jiná slova do rytmu. Nakonec skončíte oba v záchvatu smíchu.

„Když jsem já sloužil…“

Když jsem já sloužil to první léto, Vysloužil jsem si kuřátko za to. A to kuře krákoře, běhá po dvoře, má panenka pláče doma v komoře. Když jsem já sloužil to druhé léto, Vysloužil jsem si kachničku za to. A ta kačka bláto tlačká, a to kuře krákoře, běhá po dvoře, má panenka pláče doma v komoře.

Můžete pokračovat s dalšími zvířaty: ...husičku (a ta husa chodí bosa…), vepříka (a ten vepř jako pepř…), telátko (a to tele hubou mele…) atd.

Do písničky můžete doplnit zvuky, které jednotlivá zvířátka vydávají, a děcko je může opakovat. Bude mít tak dojem, že písničku samo zpívá. Napodobování hlasů různých zvířat je velká legrace a pomocí slov se dítě naučí jejich jména. Zpívejte tuhle písničku po cestě do zoologické zahrady a hlasy zvířat opakujte, když je uvidíte. Děcko bude nadšené, když uslyší hlasy zvířat, které zná.

„Milá babičko, tečka…“

Milá babičko, tečka, (při slově „tečka“ vždy lehce klepněte miminko do zad) máme doma křečka, tečka, je tlustý jako bečka, tečka. Křeček kouše, škrábe, trhá – na děti se vrhá!

„Takhle jedou páni…“

Takhle jedou páni, takhle jedou dámy, takhle jedou sedláci, unavení po práci! (nakloňte dítě do strany)

Není nic lepšího než hopsat na klíně. Posaďte si děcko na klín čelem k sobě. Držte ho v podpaží a miminkem pohupujte. Tato hra je vhodná pro starší děti, které už mají vyvinuty krční svaly a drží dobře hlavičku.

Učení a vývoj dítěte

Pomocí písniček se dítě naučí rozlišovat zvuky. Tato dovednost má zásadní význam pro jeho jazykový vývoj a později pro čtení. Zpíváním písniček během dne naučíte děcko rozeznávat zvuky, intonaci a způsob, jakým reagovat a používat jazyk.

Zároveň si tím budujete silnou emocionální a sociální vazbu se svým děckem. Prstíkové říkanky, rytmické říkanky a jednoduché písničky s opakujícím se textem jsou důležité pro vývoj jazyka a paměti dítěte, protože se učí předvídat další text a spojovat slova a významy s různými činnostmi.

Souhlas pro soubory cookies